به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،احمد اشتیاقی درباره تدوام وضعیت ناخوشایند بورس و نگرانی سهامداران از آینده مبهم با بیان مطلبی به عنوان “رنج بورس از کمبود نقدینگی” در دنیای اقتصاد اعلام کرد: این روزها بازار سرمایه همچنان با ابهامات و خطرهای اصولی گذشته در حال جنگیدن است. ابهاماتی مانند احیا یا عدم‌احیای مذاکرات برجام، آینده نرخ دلار، سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی، کمبود نقدینگی و … که موجب بی‌‌‌‌‌‌‌تحرکی بازار سهام شده و پیش‌بینی‌پذیر بودن این بازار را دشوار کرده است.

بازار سهام در سطح کلان با مشکل نقدینگی مواجه بوده و بر اساس اتفاقات مثبت مثل نشانه های احیای برجام، افزایشی می‌ شود و با فرض احیای برجام، سهامداران اقدام به خرید گروه‌های مثبتی می‌کنند.

از ابتدای خرداد سال‌گذشته، سهام بانکی، خودرویی و دیگر نمادهای موسوم به برجامی در محدوده قیمتی شاخص ۱.۱۵ میلیون واحدی قرار دارند. یعنی نه‌ تنها در این مدت با رشد قیمت مواجه نبودند بلکه در همان محدوده قیمتی باقی‌مانده‌‌‌‌‌‌‌اند. بنابراین از نظر قیمتی، نمادهای جذابی محسوب شده و به دلیل اخبار مرتبط با احیای برجام مورد‌ توجه قرار گرفتند.

بورس با انتشار اخبار مربوط به برجام به‌ سرعت واکنش نشان می‌دهد اما با تاخیر در روند مذاکرات، ذخیره لازم برای خیز جدی در ارتفاعات بالاتر را ندارد و به دلیل خروج نقدینگی، خرید رخ نمی‌دهد. از سوی دیگر با توجه به اینکه بخش بزرگی از فعالان اقدام به نوسان‌‌‌‌‌‌‌گیری می‌کنند، فشار فروش ایجاد می‌شود. همچنین به دلیل عدم‌ وجود پول، مجددا اقدامی در راستای خرید صورت نمی‌گیرد و موجب روند کاهشی بازار می‌شود.

عمده‌‌‌‌‌‌‌ترین دلیل این مسئله، نبود نقدینگی به اندازه کافی و کاهش فعالیت نوسان‌‌‌‌‌‌‌گیران است. زیرا نوسان‌‌‌‌‌‌‌گیران وزن بیشتری نسبت به سهامداران بلند مدت و میان‌مدت دارند. این امر باعث می‌شود به‌رغم ارزنده‌ بودن قیمت‌ها از منظر ذاتی، روند کاهشی تداوم یابد و بازار سرمایه به علت کمبود نقدینگی، انرژی‌ برای رشد نداشته باشد.

نبود نقدینگی کافی هم به سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی برای کنترل حجم نقدینگی بازمی‌گردد و با این رویه، مطالبات صندوق‌های بازنشستگی پرداخت نمی‌شود. با وجود اینکه دارندگان اصلی سهام همین صندوق‌ها بوده که نه‌تنها خریدار نیستند بلکه فروشنده محسوب می‌شوند. از سوی دیگر سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی موجب رقابت بانک‌ها برای جذب منابع با نرخ‌های بیش از ۲۰ درصد شده و چنین مسئله‌‌‌‌‌‌‌ای انرژی ذخیره رشد بورس را از میان می‌‌‌‌‌‌‌برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.