به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، ابراهیم سماوی با بررسی نقش بازارگردان ها در وضعیت فعلی بورس به دنیای اقتصاد اعلام کرد: نکته اصلی در مورد بازارگردان‌ها کاهش ریسک نقدشوندگی است. با توجه به دامنه نوسان مثبت و منفی در بازار سرمایه گاهی پیش می‌آید که سهم‌ها صف خرید یا فروش داشته باشند. در این میان بازارگردان به صورت کلی طبق قراردادی که با شرکت دارد و طبق دستورالعمل سازمان بورس با توجه به حجم مبنای سهم، تعهداتی مبنی بر خرید و فروش سهم دارد.

بازارگردان‌ها جدا از نقش اصلی بر سودآوری منابعی تمرکز دارند که ناشر به آنها داده و خود نیز طبیعتا از آن نفع می‌برند. به همین دلیل در روزهای ریزشی بازار بسیاری از بازارگردان‌ها آن‌طور که باید صف‌های فروش را جمع نمی‌کنند و الان که بازار مثبت است صف‌های خرید را به میزان کافی عرضه نمی‌کنند تا بازار کمی متعادل شود. بنابراین نقشی که بازارگردان‌ها ایفا می‌کنند با آنچه در دستورالعمل‌ها تعریف شده همخوانی ندارد.

بازارگردانی رویکردی اجباری بوده و براساس الزام قانونی بوجود آمده و حتی خیلی از منابع سرمایه در گردش ناشران که عموما شرکت های تولیدی هستند درگیر این موضوع شدند اما با وجود منابعی که در اختیار بازارگردانان قرار می‌گیرد نظارتی روی خرید و فروش آنها نیست. اگر نظارت بیش از حد باشد و آزادی عمل بازارگردانان سلب شود از روند سوددهی خارج می‌شوند. پس به صورت کلی نظارت می‌تواند بر اعمال بازارگردانان بیشتر شود اما چون ناشران ملزم به داشتن بازارگردان شدند و اگر بازارگردانان سودده نباشد نمی‌تواند فعالیت کند، سازمان بورس مجبور شده با آنها مدارا کند.

اگر سازمان بورس کمی راحت‌تر مجوز بازارگردانی اعطا کند و کارمزد بازارگردانان کمی بیشتر شود فعالیت اصلی توجیه‌پذیر‌تر می‌شود و می‌تواند وضعیت بازارگردانان را بهبود ببخشد. در شرایط فعلی حجم و ارزش معاملات بازارگردانان چندان قابل‌توجه نیست تا بتوانند به کل بازار جهت دهند.

سال جدید ارزش معاملات بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومانی بارها تکرار شد و انتظار می رفت شاخص در محدوده ۴. ۲ میلیون واحد استراحت زمانی دو‌ هفته‌ای داشته باشد اما رخ نداد. این دو اتفاق نشان می‌دهد بازار سرمایه در دسترس سرمایه‌گذاران قرار گرفته و کمی از حجم نقدینگی موجود به سمت این بازار گسیل شده است.

جاماندگی معنادار از بازارهای رقیب و ریزش‌های شدید بسیاری از سهم‌ها از مرداد سال ۹۹ تاکنون منجر شد بازار روند مثبت را آغاز کند و در ادامه این روند بسیار قدرت بگیرد. تحلیلگران پیش‌بینی می‌کردند شاخص استراحت‌های زمانی داشته باشد امادیروز از محدوده ۵. ۲ میلیون واحد عبور کرد. تصویب مالیات بر عایدی سرمایه که سه سالی است در صحن علنی و کمیسیون‌های تخصصی دست به دست می‌شد یکی از عواملی بود که باعث شد شاخص از محدوده ۵. ۲ میلیون واحد عبور کند.

بنابراین می‌توان به وضعیت بازار سرمایه خوش‌بین بود. در چنین شرایطی به سرمایه‌گذاران توصیه نمی‌شود در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت خرید و فروش داشته باشند بلکه با توجه به شرایط فعلی می‌توانند در بازه‌های زمانی میان و بلند‌مدت‌تر در این بازار معامله کنند و اگر بازار استراحت داشته باشد نیز این استراحت بیشتر از نوع زمانی خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.