متاورس چیست؟

اصطلاح “metaverse” کلیدواژهای است که برای استفاده از تخلیل در صنعت فناوری مورد استفاده قرار میگیرد در واقع متاورس استفاده از عناصر دنیای مجازیست در دنیای واقعی.
به تازگی یکی از شناختهشدهترین پلتفرمهای اینترنتی (فیسبوک) در حال تغییر نام تجاری خود برای نشان دادن پذیرش ایدهی متاورس است.
اعلام مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیس بوک مبنی بر تغییر نام شرکتش به Meta Platforms Inc. یا به اختصار Meta، ممکن است بزرگترین اتفاقی باشد که برای متاورس از زمانی که نیل استفنسون، نویسنده داستان های علمی تخیلی، اصطلاحی را برای رمان خود “Snow Crash” در سال 1992 ابداع کرد، اتفاق میافتد.
به آن فکر کنید که اینترنت جان گرفته یا حداقل به صورت سه بعدی ارائه شده است. زاکربرگ آن را بهعنوان یک «محیط مجازی» توصیف کرده است که میتوانید به جای تماشای آن بر روی صفحه، به داخل آن بروید. اساساً، متاورس دنیایی از جوامع مجازی بی پایان و به هم پیوسته است که در آن افراد میتوانند با استفاده از هدستهای واقعیت مجازی، عینکهای واقعیت افزوده، برنامههای گوشی هوشمند یا دستگاههای دیگر یکدیگر را ملاقات کنند، کار و بازی کنند . حتی به گفتهی ویکتوریا پتروک، تحلیلگری که فناوریهای نوظهور را دنبال میکند، متاورس همچنین جنبههای دیگر زندگی آنلاین مانند خرید و رسانههای اجتماعی را نیز در بر خواهد گرفت.
او گفت: “این تکامل بعدی اتصال است که در آن همهی این چیزها شروع به جمع شدن در یک جهان یکپارچه و بینظیر میکنند، بنابراین شما زندگی مجازی خود را به همان شیوهی زندگی فیزیکی خود انجام میدهید.”
در متاورس چه کاری میتوان انجام داد؟
چیزهایی مانند رفتن به یک کنسرت مجازی، یک سفر آنلاین، مشاهده یا ایجاد آثار هنری و امتحان کردن یا خرید لباس دیجیتال.
متاورس همچنین میتواند ابداع یک روش جدید در دورکاری (کار از خانه) در بحبوحهی همهگیری ویروس کرونا باشد. به جای دیدن همکاران در تماس ویدیویی، کارمندان میتوانند در یک دفتر مجازی جلسات خود را برگزار کنند.
فیسبوک نرمافزاری را برای برگزاری جلسات برای شرکتها به نام Horizon Workrooms راهاندازی کرده است تا با هدستهای واقعیت مجازی Oculus خود از آن استفاده کنند، اگرچه بررسیهای اولیه چندان عالی نبوده است. قیمت این هدستها 300 دلار یا بیشتر است که تجربههای برتر متاورس را برای بسیاری از دسترس خارج میکند.
اما برای کسانی که توانایی پرداخت آن را دارند، کاربران میتوانند از طریق آواتارهای خود، بین دنیای مجازی ایجاد شده توسط شرکتهای مختلف حرکت کنند.
آیا فیسبوک همه چیز را در متاورس پیش میبرد؟
زاکربرگ پیشرفت بزرگی را در نسل بعدی اینترنت میبیند، زیرا فکر میکند که این بخش بزرگی از اقتصاد دیجیتال خواهد بود.
منتقدان فیسبوک معتقدند انتشار این اخبار از طرف فیسبوک ممکن است راهی برای منحرف کردن اذهان از خطاهایی مانند مدیریت نادرست اطلاعات افراد باشد.
به عنوان مثال کارمند سابق فرانسیس هاگن، پلتفرمهای فیس بوک را پس از کپیبرداری از اسناد تحقیقات داخلی و تحویل آنها به کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، به آسیب رساندن به کودکان و تحریک خشونت سیاسی متهم کرده است.
این اطلاعات همچنین در اختیار گروهی از رسانهها، از جمله Associated Press قرار گرفتند، که داستانهای متعددی در مورد اینکه چگونه فیسبوک سود را بر ایمنی اولویت میدهد و تحقیقات خود را از سرمایهگذاران و مردم مخفی میکند، گزارش کرد.
آیا متاورس فقط یک پروژهی فیس بوک است؟
خیر. از دیگر شرکتهایی که در مورد متاورس صحبت میکنند، میتوان به مایکروسافت و Nvidia اشاره کرد.
شرکتهای بازیهای ویدیویی نیز نقش پیشرو را ایفا میکنند. اپیک گیمز، شرکت سازنده بازی ویدیویی محبوب فورتنایت، یک میلیارد دلار از سرمایهگذاران برای کمک به برنامههای بلندمدت خود برای ساخت متاورس جمعآوری کرده است. پلتفرم بازی Roblox یکی دیگر از بازیگران بزرگ است که دیدگاه خود را از متاورس به عنوان مکانی که در آن مردم میتوانند در دنیایی سه بعدی برای یادگیری، کار، بازی و معاشرت گرد هم آیند، ترسیم میکند.
این روزها گیمرهای بسیاری در آسیای جنوب شرقی از طریق بازی اکسی اینفینیتی (AxieInfinity) کسب درآمد میکنند.
پروژههای بلاک چینی دیگری مثل دیسنترالند (Decentraland) و سندباکس (Sandbox) هم دنیای مجازی ساختهاند که کاربران میتوانند از طریق بازیکردن، درآمد کسب کنند. در این بازیها عموماً آیتمهای بازی، نظیر زمین، آثار هنری و آیتمها، بهشکل توکن غیرمثلی (NFT) در میآیند و کاربران میتوانند آنها را در پلتفرمهای معاملاتی، خریدوفروش کنند. از آنجا که بیشتر آنها روی بلاک چین اتریوم کار میکنند، نقدکردن درآمد هم بسیار آسان است.