به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، دو کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اثر ۷ عامل بر ریزش شاخص و چشمانداز نامشخص سه متغیر در خرداد به دنیای اقتصاد اعلام کردند: دخالت دولت در روند بازار تهدیدی است که میتواند خروج پول حقیقی را سرعت بخشد.
علی بهشتی روی: این بازار خرداد پرحادثهای را پشت سر گذاشت و رویارویی با کاهش ورود پول حقیقی ناشی از ۷ عامل عدماعتماد فعالان اقتصادی به سیاست گذاریها، بنبست اقدامات اثربخش، عدمقطعیتهای سیاسی و اقتصادی در کنار نوسان نرخ دلار، حواشی عرضه خودرو در بورسکالا و نگرانی بنگاههای اقتصادی از قطعی حتمی برق صنایع در تابستان بود.
تنزل سطح اطمینان سرمایهگذاران علاوه بر ۷ متغیر فوق، رابطه مستقیمی با پیامد وزنگیری تمرکز بر تحلیل تکنیکال به جای نادیده گرفتن عوامل بنیادی از سوی سهامداران دارد. این مهم از آن جهت که بار روانی غیرقابلانکاری در بازار بر جای میگذارد، یکی از عوامل اثرگذار منفی بر رفتار معاملاتی سهامداران شناخته میشود. شناسههای مالی رفتاری در بازار حاکی از آن است که هرگاه بازار سهام از روند تعادلی خارج شده، وزن دادن به تحلیل تکنیکال بهشدت رفتار سهامداران عمدتا خرد را تحتتاثیر قرار داده است.
گرچه نمیتوان از نقش عوامل بیرونی و حواشی اخبار مرتبط با گشایشهای احتمالی سیاسی و اقتصادی بر روند بورس در خرداد بهراحتی عبور کرد. در هفتههای اخیر انتشار اخباری مبنی بر حذف موانع پیش روی مذاکرات هستهای سرعت یافت. با توجه به اینکه نرخ دلار در بازار آزاد متاثر از این تحولات یکی از مهمترین عوامل پیشران نوسان قیمتها در بورس شناخته میشود، اسکناس آمریکایی در سمت و سو دادن به بازار سهام فراتر از یک متغیر معمولی عمل کرد.
تجربه نشان میدهد هرگونه نوسان رو به بالا یا پایین در قیمت دلار بهسرعت اثر را در جریان معاملات سهامی نشان میدهد. بر همین اساس همگام با آغاز نوسانات ریزشی دلار، بورس نیز با غلبه عرضه بر تقاضا و عقبگرد شاخصها مواجه شد. بورس به دلیل چشمانداز نامشخص متغیرهای اثرگذار بر تالار شیشهای، بویژه آزادسازی منابع بلوکهشده خودرویی، سیاست گذاریهای عرضه خودرو در بورس کالا و واردات خودروهای دستدوم طی روزها و هفته های آتی با کارنامه مبهمی دست به گریبان است.
با وجود اینکه اخبار اثرگذار به سمت تنشزدایی و کاهش ریسکهای سیستماتیک متمایل است، نمیتوان اعلام کرد در تیرماه بورس با چه روندی مواجه خواهد شد. اصطلاح “بازار سرمایه ترسو است” در این بازار پرکاربرد بوده که بارها نماگرها را متزلزل کرده است. دولت همانطور که میتواند با تزریق منابع، روندی صعودی در بازار رقم بزند، میتواند با دستکاری و دخالت در روند بازار، زیانی محسوس به سهامداران تحمیل کند. این گزاره مهم به یکی از تهدیدهای بورس مبدل شده آن هم در بازاری که بهسرعت میتواند خروج پول حقیقی را سرعت بخشد.
قرار گرفتن در فصل مجامع میتواند برگ برنده بازار سهام در تیرماه محسوب شود. قرار گرفتن شاخص کل در سطح ۲.۱ میلیون واحدی حمایتی قوی محسوب میشود. نزول شاخص به سطح ۲ میلیون واحدی میتواند حمایت قویتری به حساب بیاید. حتی بازار میتواند نسبت به این اعداد واکنش مثبتی نشان دهد و بهنوعی حمایت شود.
در صورتی که شاخص این سطح را از دست دهد و موفق به حفظ کانال ۲ میلیون واحدی نشود، احتمالا میتواند حرکتی در جهت مخالف داشته باشد. بازار از منظر ارزش معاملات نسبت به روزهای در اوج فاصله دارد. تا زمانی که ارزش بازار به روزهای جذاب ابتدای سال نزدیک نشود، نمیتوان رشد پایدار و صعود جدی نماگرها را به نظاره نشست.
با نگاهی به معاملات بورس در خرداد ، بازار تمامی فراز و فرودهای معنادار را بر بال مذاکرات هستهای و نرخ دلار انجام داده است. به همین دلیل گرچه این موضوعات در کوتاهمدت شوکهای پیدرپی به بازار وارد کرده اما پس از عبور از این مراحل در صورت تضعیف بازارهای رقیب و حتی کاهش شیب انتظارت تورمی، میتوان شاهد افزایش قیمتها در این بازار بود.
مهدی افنانی معتقد است در بازه زمانی بلندمدت اوضاع به نفع بورس خواهد بود. حتی در صورتی که ارز با جهش قیمتی روبرو شود افراد برای حفظ داراییهای ریالی چارهای جز کوچ به سمت بازارهای ارزنده ندارند. از اینرو از دست رفتن کانالهای مهم در مقاطعی میتواند ویژگی مثبت در این بازار به حساب بیاید.
شاخصکل بورس که در روند صعودی اردیبهشت تا سطح ۲.۵ میلیون واحدی نیز پیشروی کرده بود با ورود به خرداد بخشی از این مسیر پیموده شده رویایی را بازگشت. درجا زدن این نماگر در کانال ۲.۱ میلیون واحدی و عوامل تهدیدکننده و محدودکننده سوددهی شرکتها سبب شده این موانع سیاستی در کنار فقدان سیاست منسجم در حوزه سیاستهای پولی و مدیریت انتظارات تورمی، تیرماه را به یکی از ماههای مهم این بازار تبدیل کند. آنچه در روزهای آینده در بازار مذکور رخ دهد تا حدودی دورنمایی از وضعیت تالار شیشهای در چهارمین ماه سال را به تصویر میکشد.