به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، علیرضا میربلوک با انتشار مطلبی به عنوان ” یک سوال درباره صنعت نفت ” در دنیای اقتصاد اعلام کرد: ملی شدن صنعت نفت یکی از رخدادهای برجسته و اثرگذار در تاریخ ایران معاصر بوده و نمی‌توان از اهمیت آن غافل شد. اگرچه مباحث پیچیده و متناقضی در این خصوص مطرح است.

سوال اینجا است که این قانون که حدود بیش از ۷۰ سال پیش مصوب شد، نیاز به بازنگری ندارد؟ سوال بسیار ساده‌‌‌ای که پاسخ به آن حتی برای بسیاری از تصمیم‌‌‌سازان اقتصادی و سیاسی پرهزینه است.

هزینه‌‌‌ای که اگرچه در شرایط فعلی چندان برجسته خودنمایی نمی‌‌‌کند ولی دست زدن به اصلاح این قانون خاطرات تاریخی بسیاری را زنده کرده که در همین خصوص اظهارنظرهای بعضا تند بسیاری از زمان حسن تقی‌‌‌زاده تا موسی غنی‌‌‌نژاد مشاهده شد.

سوال اصلی این است که آیا این قانون بهتر است دست‌نخورده باقی بماند و همان ۹ ماده منهای یک را در یک صفحه پذیرفت یا شاید این قانون مصونیت ابدی ندارد و فقط کسی تاکنون به تغییر یا اصلاح آن اشاره نکرد.

ذات مطرح شدن همین ذهنیت در زمان حاضر، سوالات را متعاقبا شکل می‌دهد:

آیا در کشورهای نفت‌‌‌خیز دیگر، صنعت نفت به صورت کاملا ملی در دست دولت‌‌‌ها است یا روش‌های بسیار اثربخش دیگری هم وجود دارد؟

آیا استقلال‌طلبی و خود‌کفایی در صنعت نفت طی این سال‌ها امری شدنی بوده یا جنبه‌های سیاسی ملی شدن آن مجالی برای بررسی موثر بودن در این عرصه نمی‌‌‌گذارد؟

آیا با توضیحات فوق این بار در حد یک پروژه تحقیقاتی می‌توان از مراکز پژوهشی و به‌ویژه مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس انتظار بازتعریف و اصلاح این قانون را داشت؟

به نظر می‌رسد زمان آن رسیده که بازتعریف برخی دیدگاه‌‌‌های سنتی را در دستور کار قرار داد. شاید منافع بزرگ و برجسته‌‌‌ای نصیب صنعت نفت ایران فراتر از ارقام درآمد فعلی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.